Pizza på TV

For noget tid siden var Danmarks Ukronede Pizzakonge Gorm Wisweh på besøg i TV2 programmet Go’ Appetit, da han skulle vise hvordan man lavede en god pizza. Det var absolut et program jeg måtte se, om ikke andet bare for at sidde tilbage med en slags irritation over at han gør det på en anden måde, som jeg vil mene er forkert.

Gorm Wisweh

Først og fremmest skulle de lave dejen, og her gik Gorm igang med fuldkornsmel. Jeg har det personligt sådan at har man lyst til pizza, så skal man lave en rigtig pizza. Et forsøg på at gøre den sundere er misforstået. Det svarer lidt til at man har lyst til McDonalds, og man så ender med at købe en salat derinde. Stil din lyst. Det skal selvfølgelig gøres med måde, så man ikke bare spiser pizza, burger og andet godt totalt uhæmmet, men hvis du har lyst til slik, køber du vel heller ikke sukkerfrit slik? Gør det ordentligt, og gør det moderat.

Pizzaernes moder

Så snakkede de om toppingen. Her blev der sagt at Margheritaen var alle pizzaers moder. Det kan det umuligt være, da Marinaraen var den første version af den moderne pizza. Hvornår den reelt blev “opfundet” er svært at spå om, men man ved at Margherita pizzaen først blev opfundet i 1889, og at Marinaraen på det tidspunkt allerede var i produktion.Åbningen af dejen
Inden de kunne smide pizzaerne i ovnen, skulle dejen selvfølgelig åbnes. Gorm åbnede herefter dejen ved at bruge en kagerulle. Det er i min bog fyfy. Det lukker al den dejlige luft ud af pizzaen, som skal være med til at gøre pizzaen luftig. Det man dog opnår med en kagerulle er at dejen bliver rigtig tynd helt ud til kanten, hvilket kan være med til at gøre den ekstra sprød – knækbrødsagtig sprød.

Det færdige resultat
De bagte pizzaerne på bagesten i en almindelig ovn. Det er selvfølgelig aldrig optimalt, hvilket Gorm også fik vendt. En pizza skal gerne have så meget varme som den kan klare.  Han kom heriblandt også ind på at man i Napoli kaster savsmuld ind i ovnen for at presse temperaturerne endnu højere op. Det er en sandhed med modifikationer. Jeg tror det er de færreste pizzaioloer der ligefrem kaster savsmuld ind i ovnen, da det flyver ret let og dermed højst sandsynlig ville ramme enten ovngulvet eller de pizzaer der lå i ovnen. Det de gør er at skovle en smule savsmuld og placere det i bålet. Formålet er som sådan ikke at drive temperaturen højere op, men for at skabe flammer – flammer der er med til at give pizzaen de eftertragtede leopardprikker. Derudover har jeg læst at nogle bruger savsmuld for at give en anden smag end det træ de bruger til at fyre med.

Nå, pizzaerne blev hevet ud af ovnene efter nogle minutter, og man fik som seer en mulighed for at se hvordan de så ud. Det første der slog mig var det faktum at de var blege. De havde valgt en opstilling i ovnen hvor pizzastenen var placeret i midten. Havde man nu valgt at placere den øverst i ovnen, kunne man det sidste minut have givet overvarme, for at gøre toppen færdig. Det kan sammenlignes lidt med når man bager i en stenovn. Er toppen ikke helt færdig, så “domer” man den, ved at løfte pizzaen op i toppen af ovnen hvor der nemt kan være betydeligt varmere end på gulvet.

Den ukronede pizzakonge

Det er som sådan ikke fordi jeg har noget imod Gorm, for han har formået at lave et koncept der er populært. Det kan bare irritere mig lidt når jeg føler man kan lave endnu bedre produkter ved ikke at følge en del af hans råd. Måske man skulle henvende sig til TV2 for at komme med et alternativ?

Advertisements

About kermithimself

Passionate bikerider and pizzamaker. All in my spare time. I work professionally with marketing and events, and have many interests besides riding my bike and having fun with making pizzas.
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.