En mand og hans ovn

For at lave den helt rigtige napolitanske pizza, kræver det at man har den helt rigtige ovn. Nogle vil måske påstå at har man en stenovn så er den hjemme, men det er en stærk underdrivelse. Det er rigtigt at napolitansk pizza skal laves i en brændefyret stenovn, men stenovne i sig selv er en mindre videnskab.

Jeg har ikke selv styr på det hele i detaljer, men det der gør en stenovn ekstra velegnet til napolitansk pizza er forholdet mellem åbningen og højden. Giver det mening? En napolitansk pizzaovn er som oftest relativ lav indvendig. Det er essentielt med så korte bagetider, og det lave loft sørger for at toppen også bliver bagt når pizzaen hives ud efter 60 sekunder. Er loftet for højt, så er varmen fra toppen også for langt væk, og så bliver bunden færdig før toppen. Man kan snyde lidt, og løfte pizzaen op tættere på stenene i toppen for lige at give den det sidste boost, uden at bunden får mere varme.

Min egen stenovn
Jeg har selvfølgelig også min egen stenovn, om end den er betydeligt anderledes end en ægte stenovn. For det første har min kun et stengulv, og toppen er lavet af en metallegering. Det gør at ovnen er nem at transportere rundt hvilket var et af de vigtigste punkter for mig. Da jeg bor i lejlighed er jeg afhængig af at jeg kan have den stående hos andre, og pt. står den hos mine svigerforældre. Det er en fin lille ovn hvor der lige kan være en 30-33 cm pizza i. Den lider selvfølgelig under manglende topvarme da toppen ikke opsamler varmen. Det er der dog råd for, og med lidt snilde kan man alligevel sagtens få bagt pizzaerne, om end de ikke får helt lige så meget som jeg gerne ville ønske.

Ovnen har jeg hentet hjem fra Italien, og kommer fra en producent der hedder Forni-a-legna, som betyder brændefyret ovn på italiensk.

Forni-A-Legna

Ovnen når snildt op på lige under 500 grader, og selvom termometeret på billedet kun viser omkring de 300 grader, så er der betydeligt varmere i ovnen. Termometeret sidder nemlig i den side hvor ilden ikke er, og stikker ikke særlig langt ind i ovnen.

Når jeg bliver voksen
Når jeg bliver stor og har mit eget hus og have/eller åbner mit eget pizzeria, så hedder drømmen en Stefano Ferrara ovn. Stefano Ferrara er en napolitansk ovnbygger der specialiserer sig i de napolitanske ovne, og det er virkelig kunstværker han får smækket ud af butikken.

Stefano Ferrara ovn

Advertisements

About kermithimself

Passionate bikerider and pizzamaker. All in my spare time. I work professionally with marketing and events, and have many interests besides riding my bike and having fun with making pizzas.
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to En mand og hans ovn

  1. JJ says:

    Super god blog champ! Har faktisk set en ovn magen til din, med tilhørende stativ, i en pejsebutik der ligger i Rønde. Pris 7000!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s