Pizza er ikke pizza

Det bliver ikke meget mere simpelt end pizza. Pizza kan laves med så få ingredienser som
– Mel
– Vand
– Salt

Mere skal der faktisk ikke til. De skarpe vil med et sådan udsagn bemærke at der måske mangler noget gær, men det er ikke en nødvendighed når vi snakker pizzaer. Lader man mel og vand stå længe nok, fodrer det engang imellem, vil man efter 5-7 dage have en surdej, og dermed vildgær man kan bruge til at bage med. På den måde er man helt uafhængig af gær som vi kender det fra supermarkederne.

Jeg vil i denne blog forhåbentlig komme ind på forskellige aspekter af pizzabagningen, med alt lige fra ovne, meltyper, historie til måder at åbne pizzaen på, filosofiske tanker, og selvfølgelig mine egne eksperimenter på vejen mod at blive en god pizzaiol.

Her i første indlæg vil jeg gerne ind på hvorfor en pizza ikke bare er en pizza.

Den danske pizza

De fleste italienere, og specielt napoletanerne, ville ryste på hovedet og gestikulere håbløst med armene hvis de så hvad vi i Danmark betragter som pizza. Ifølge Justeat er favoritpizzaen i Danmark en såkaldt Hawaii – en pizza med tomat, ost, skinke og ananas. En anden god klassiker er nedenstående med masser af dressing og iceberg salat.

En klassisk dansk pizza med kebab

En pizza som denne vil jeg næsten gå så langt som at sige ikke er en pizza. Jovist er den rund, består af de klassiske ingredienser, og er principielt et stykke brød med fyld på. Her mangler der dog en simpel ingrediens der kan kaldes mange navne. Amore, kærlighed, lidenskab, passion. Den finder man ikke i 99% af de danske pizzeriaer(specielt ikke dem der staver det Pizzaria) eller grillbarer som de oftest bliver kaldt. Smagen er flad, tam, pappet og mange andre knap så flaterende ord. Råvarerne der bliver brugt er ringe, og er du rigtig heldig kommer skinken i strimler slet ikke fra en gris, men fra en kylling og har senere fået tilsat skinkesmag. Lækkert ikke?

Vi danskere har en underlig tendens til at proppe alt for meget fyld på vores pizzaer, og derudover selvfølgelig også bruge kedelige råvarer. Skinke i strimler, revet mozzarella, cheddar, cocktailpølser, ananas, dressinger, bacon, æg og hvad man ellers kan finde i køleskabet. Jeg overvejede på et tidspunkt at lave en danskerpizza og kalde den for Quattro Maiali – Fire grise.

En pizza, en rigtig pizza, skal have få ingredienser der ikke overdøver hinanden, men komplimenterer smagsnuancerne. De klassiske pizzaer er simple og består af tomat, og tomat og ost – lidt basilikum, måske lidt hvidløg. That’s it. Gode smage, simple smage, der i den sammensætning bliver til sød musik.

Advertisements

About kermithimself

Passionate bikerider and pizzamaker. All in my spare time. I work professionally with marketing and events, and have many interests besides riding my bike and having fun with making pizzas.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

One Response to Pizza er ikke pizza

  1. Mr WordPress says:

    Hi, this is a comment.
    To delete a comment, just log in, and view the posts’ comments, there you will have the option to edit or delete them.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s